Image 0 Image 1 Image 2 Image 3 Image 4 Image 5 Image 6 Image 7 Image 8 Image 9 Image 10

Tirana Business University

6 këshilla për të patur sukses në mënyrën e re të studimit ONLINE

Të ndjekësh mësimin dhe punën njëkohesisht është e vështirë, por balancimi i tyre është i mundur. Këto 6 këshilla ndihmojnë studentët të kenë sukses në mënyrën e re të studimit online!

6 këshilla për të patur sukses në mënyrën e re të studimit ONLINE

Të jesh student nuk është e thjesht. Studentëve u nevojitet të balancojnë jetën studentore me ate profesionale të punës, madje edhe familjen si dhe detyrimet e tjera shoqërore. Gjetja e kohës për të studiuar ndërmjet të gjitha angazhimeve të tjera është mjaft sfiduese.

Studentët e #TBU, krahas përkushtimit në studime punojnë me kohë të plotë apo të pjeshme. Të ndjekësh mësimin dhe punën njëkohesisht është e vështirë, por balancimi i tyre është i mundur.

Këto 6 këshilla ndihmojnë studentët të kenë sukses në mënyrën e re të studimit online!

1. Trajto Studimin si një Punë
Kur regjistroheni në një program bachelor apo master, studimi bëhet pjesë e punës tuaj. Ju duhet të përkushtoheni në studimet tuaja po aq seriozisht sa në karrierën tuaj. Nëse e bëni këtë dhe qëndroni sistematik në lexim, do të jeni të përgatitur për çdo provim, project apo prezantim gjatë semestrit. Merrni seriozisht studimin online dhe do të keni sukses.

2. Bëni një Plan Studimi
Uluni në fillim të çdo semestri dhe bëni një kalendar studimi për muajt e ardhshëm. Shkruani të gjitha detyrat, afatet dhe provimet tuaja kryesore, pastaj krijoni një plan realist për t'ju ndihmuar të punoni në mënyrë të qëndrueshme drejt këtyre datave të rëndësishme. Përdorni këtë plan studimi për t'u siguruar që të mos mbeteni pas në lëndet tuaja. Afatet e humbura dhe detyrat në minutën e fundit janë stresuese dhe të panevojshme. Nëse i përmbaheni orarit tuaj, duhet të jeni në gjendje të kaloni me sukses çdo lëndë me një sasi minimale stresi.

3. Krijoni një hapësirë të qetë studimore
Përkushtoni një hapësirë specifike të qetë për studimet tuaja. Vendosni tavolinën në një mjedisë pa shpërqendrime dhe shndërroni atë në një hapësirë që ka gjithçka që ju nevojitet për një kohë të suksesshme studimi: kartela bosh, fletore, stilolapsa, lapsa, theksues etj. Përdoreni këtë hapësirë për të studiuar dhe vetëm për të studiuar. Tregojini vetes që kur të uleni në tryezën tuaj, do të fikni rrjetet sociale, do të shkëputeni nga puna ose familja juaj dhe për një ose dy ose tre orë, do ta ktheni fokusin tuaj plotësisht drejt studimeve tuaja.

4. Bëni Studimin Rutinë
Pasi të keni një hapësirë të caktuar kushtuar ekskluzivisht studimit, kuptoni se cila kohë e ditës dhe cilat ditë të javës janë më të mirat për ju dhe bëjeni atë pjesë të rutinës suaj. Nëse studioni në të njëjtën kohë, në të njëjtin vend, javë pas jave, studimi do të bëhet i zakonshëm dhe do ta keni një kohë shumë më të lehtë për të gjetur motivimin për ta bërë atë.


5. Mbani shënime me dorë
Marrja e shënimeve me dorë mund t'ju ndihmojë të mbani mend gjërat më mirë. Kur jeni duke ndjekur leksionin, shkruani shënimet tuaja në një fletore. Pastaj kur jeni duke studiuar përsëri materialin më vonë, shkruani shënimet tuaja të shkruara me dorë në kompjuterin tuaj. Kjo përsëritje do t'ju ndihmojë të studioni më me vetëdije.

6. Bëni pushime
Pushimet janë gjithashtu një pjesë e rëndësishme e procesit të studimit. Mendja e njeriut nuk mund të qëndrojë e përqendruar për një kohë të gjatë pasi i mbaron energjia. Bëni një pushim pesë minutësh çdo orë. Çohuni në këmbë, shëtisni nëpër dhomë, shtrihuni, shkoni të merrni një kafe dhe kthehuni në tryezën tuaj të freskuar. Ndërsa është shumë e rëndësishme të bëni pushime të rregullta, është po aq e rëndësishme të keni kujdes për sa kohë zgjat pushimi juaj.

/University of Cincinnati Online